Wok w kuchni

wok
Kuchnia jest najważniejszym elementem w wielu domach. Jest miejscem przyrządzania potraw, a także zwykle pełni rolę rodzinnego centrum spotkań. Ostatnimi czasy jedynymi używanymi tam naczyniami do przygotowania potraw były garnki, rondle i patelnie. Obecnie zaobserwować można pewną zmianę. W polskich kuchniach obecny jest wok.

Rodzaje woków W polskich realiach wok to nadal mało poznane urządzenie. Tymczasem w krajach Azji jest on najpowszechniejszym naczyniem służącym przyrządzaniu posiłków. Bardzo przypomina patelnię, choć różni się od niej zaokrąglonym kształtem oraz o wiele większą szybkością gotowania. Istnieje kilkaparę rodzajów tychże naczyń ze względu na sposób ich wykonania. Są to: woki żelazne, woki żeliwne, woki ze stali węglowej, woki emaliowane i woki z powłoką nieprzywierającą.

Zobacz również

Niesamowite ułatwienie gotowania

Garnki Berghoff
Wciąż więcej sklepów w naszym kraju może zaproponować szybkowary i garnki Berghoff w niewysokich cenach. Niewygórowane ceny, wbrew pozorom, zapewniają doskonałą jakość i solidne materiały, z których zrobione są akcesoria. Przedmioty do kuchni takie jak garnki, a w szczególności garnki ze stali nierdzewnej oraz patelnie zamówić można w Internecie na stronach www poszczególnych marek. Garnki Berghoff są najczęściej szybko dostarczane zamawiającym klientom, a wysyłka jest bezpłatna. Najczęściej zamawiający klienci mogą liczyć na wiele atrakcyjnych rabatów.


Jak najlepiej gotować w woku Często stosowaną metodą przygotowania posiłków w woku jest smażenie oraz mieszanie na bardzo gorącym oleju. Ta metoda, zwana stir-frying powoduje, iż składniki których używa się do gotowania potrawy nie pozbywają się pierwiastków odżywczych.

Ten odnośnik do serwisu producent mebli z drewna kieruje do niesamowicie ciekawej witryny, która zawiera równie fascynujące dane na opisywany wątek.

Dzieje się tak, dlatego, że wrzący olej smaży powierzchnię, nagrzewając jedynie wnętrze. Istotne jest, aby składniki woka często mieszać. Pozwoli to uniknąć przylegania jedzenia do naczynia. Trzeba także pamiętać, aby najpierw smażyć składniki, które potrzebują więcej czasu. Drugą, praktykowaną metodą przyrządzania potraw w woku jest deep-fry, czyli przygotowywanie na głębokim oleju.

Wok żeliwny przyjął się w Polsce Woki w państwie środka wykonywane są głównie z żelaza. W Polsce natomiast bardzo dużym wzięciem cieszą się woki żeliwne. Ten rodzaj naczynia jest polecany ze względu na tworzywo, z którego jest wykonany. Wok żeliwny nie tylko błyskawicznie się rozgrzewa i bardzo długo utrzymuje ciepło, ale również zapobiega przypalaniu potGrunt - (silment)

Grunt to rozeznanie Niezależnie od tego jaki rodzaj woku będzie miał zastosowanie w naszej kuchni, dokonując jego zakupu należy się porządnie rozeznać w rodzaju materiału, z którego został wykonany. W sklepach wiele jest podróbek oryginału, które w niczym nie przypominają tradycyjnego, chińskiego woka.
Podpatrzone na: www.SmakProstoty.pl
Redaktor: A.T.
21/10/07, 10:02
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.