Czy warto jeść produkty mięsne? Jakie można zyskać korzyści? O czym powinniśmy wiedzieć?

Mięso właściwie ma sporo niezbyt zdrowego tłuszczu, ale jest jednocześnie świetnym źródłem wartościowego białka i żelaza. Warto dobrać mięso, więc zrezygnować z wołowiny oraz wieprzowiny, za to sięgać po kurczaka czy cielęcinę. W zbytnio wielkich ilościach czerwone mięso może przyłożyć się do zawału serca, powstawania nowotworów oraz cukrzycy.

produkty mięsne
Kwestia jedzenia mięsa wywołuje wiele kontrowersji, a spór między wielbicielami mięsa a wegetarianami trwa już dosyć długo. Ci pierwsi najzwyczajniej lubią mięso i nie wyobrażają sobie obiadu bez tego rodzaju porcji jedzenia, natomiast wegetarianie uważają, że mięso jest szkodliwe i trzeba go unikać. Generalnie produkty mięsne są nam potrzebne, lecz w racjonalnych ilościach, nie każde mięso jest też niezbędne w naszej diecie - przedsiębiorstwo Nelpol. Poza cennymi składnikami odżywczymi, mięso zapewnia też zbyt wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, jakie są po prostu niezdrowe.

Kolejna witryna, która posiada newsy na ten temat da Ci możliwość, by pogłębić wiedzę. To ważne, zatem idź tutaj system oddymiania grawitacyjnego i dowiedz się więcej wątków.



Zobacz również

Wspomóż swój trening czyli skuteczne odżywki.

aminokwasy bcaa
Gdy lubisz ćwiczyć musisz bardzo starannie dobierać produkty,które spożywasz. Nabierając masy ciała potrzebujesz dostarczyć organizmowi więcej makro i mikro elementów. Dlatego aby nasze zdrowie nie szwankowało powinno się przede wszystkim stosować zbilansowaną dietę, która pomoże naszemu przyśpieszonemu metabolizmowi efektywnie wykorzystać składniki, które mu dostarczamy.


Najbardziej niezdrowe są mięsa czerwone. Z kotleta, golonki, boczku albo żeberek najlepiej w zupełności zrezygnować. Jednocześnie, rozdział mięsna na białe i czerwone czasem budzi wiele wątpliwości, stąd też przykładowo dietetycy dzielą mięso białe oraz czerwone oceniając zawartość i rodzaj tłuszczu. Mięsem białym jest kurczak oraz indyk bez skórki, identycznie królik lub struś, mimo że ma ciemne mięso. Czerwone mięsa to tak naprawdę wieprzowina, wołowina czy baranina. Mięsa białe posiadają nie tylko mniejszą ilość tłuszczu, mają również większą ilość dobrych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych niż niedobrych dla zdrowia nasyconych. Nasycone kwasy tłuszczowe są szkodliwe, gdyż spożywane w dużych ilościach mogą wpływać na zwiększenie stężenia cholesterolu we krwi.

wołowina
W konsekwencji rozwijać się może miażdżyca, są w stanie wystąpić problemy z sercem, które prowadzą do zawału. Nienasycone kwasy funkcjonują zupełnie odmiennie, ponieważ ochraniają organizm przed miażdżycą. Mięso jednocześnie to najbardziej odpowiednie źródło białka (obok mleka i sera). Ma różne niezbędne aminokwasy, takie których organizm sam nie może stworzyć. Są one nieodzowne do budowy tkanek. Jest bardziej właściwie przyswajalny niż białko roślinne. O wysokiej jakości mięsa może świadczyć także to, jaka firma je wytwarza, na przykład jaki to producent kiełbas, taki jak ten: , o tym również powinniśmy pamiętać.
22/10/13, 07:13
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.